Γεωγραφία

"Είμαστε πολίτες της Ελλάδας, της Ευρώπης, του κόσμου"
Ο τίτλος αυτό μαθήματος της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής έδωσε αφορμή ώστε στο μάθημα της Γεωγραφίας να προσπαθήσουμε να γνωρίσουμε το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον των χωρών της ΕΕ. Εκμεταλλευόμενοι ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία περιέχονται σχετικές διαφάνειες κάναμε μια ιστορική αναδρομή στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γνωρίσαμε ενδιαφέροντα στοιχεία.
 (Πηγή: http://europa.eu/abc/euslides/index_el.htm)  


Στη συνέχεια οι μαθητές, ανάλογα με τις προτιμήσεις τους, ανέλαβαν επίσης να συγκεντρώσουν πληροφορίες για χώρες της ΕΕ. Ο καθένας παρουσίασε τη χώρα του με το δικό του ξεχωριστό τρόπο και μια και οι πληροφορίες ήταν πολλές αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό βιβλίο. 


Από το ταμπλό της τάξης μας δε θα μορούσε να λείπει κι ένας χάρτης με τις σημαίες των χωρών της ΕυρωπαΙκής Ένωσης.Όμως, η Ευρώπη κατά διαστήματα αντιμετώπισε διάφορα προβλήματα, τα οποία έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον να βρεθεί ο πλανήτης μας στο "κόκκινο". Επισκεφθήκαμε ιστοσελίδες και μέσα από αυτές είδαμε και διαβάσαμε ενδιαφέροντα στοιχεία. Στο μάθημα της Γεωγραφίας φτιάξαμε ένα χάρτη με τα διάφορα περιβαλλοντικά προβλήματα που εντοπίσαμε.Η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σε θέματα περιβάλλοντος καθιέρωσε το θεσμό του Βραβείου Πράσινης Πρωτεύουσας. Πρώτη πόλη που κέρδισε το βραβείο αυτό ήταν η Στοκχόλμη.
Στο μάθημα της Γεωγραφίας, ως Ευρωδιασώστες που ενδιαφέρονται για τις πράσινες αυτές πόλεις, κάναμε μια περιήγηση σε ιστοσελίδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ενημερωθούμε για το θεσμό αυτό αλλά και για το ποιες άλλες πόλεις κέρδισαν το βραβείο τις επόμενες χρονιές.

 Με τη βοήθεια του Google Earth περιηγηθήκαμε στις πόλεις αυτές και κάναμε ένα δικό μας χάρτη. 
  


Παρακολουθήσαμε σχετικά Βίντεο για κάθε μία από αυτές τις πόλεις. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου